Vyhodnotili súťaž Reč môjho domova

10.06.2004 Celý región

Premiérový ročník literárnej súťaže žiakov základných škôl v umeleckom preklade pod názvom Reč môjho domova vyhodnotili 8. júna v Prešove.
Svoje sily v dovedna sedemnástich možnostiach prekladov si zmeralo školáci z okresov Prešov, Poprad, Humenné, Bardejov a Vranov nad Topľou, ktorí poslali 53 prác. Vyhlasovateľmi netradičného projektu boli Knižnica Pavla Országha Hviezdoslava v Prešove a Krajská pobočka Spolku slovenských knihovníkov v Prešove.
Ako zdôraznila koordinátorka projektu Gabriela Futová z Knižnice P. O. Hviezdoslava, inšpirovali sa už viac rokov trvajúcou iniciatívou ich partnerskej Knižnice B. B. Buchlovana v Uherskom Hradišti na južnej Morave. Dokonca už získala podobu celonárodnej súťaže pod názvom Kde končí svet - Koľko rečí vieš, toľkokrát si človekom. Siedmi laureáti prešovskej premiéry dostali hlavné ocenenie - cestu na festival Hradecké slniečko v Uherskom Hradišti v polovici júna t. r. Obe knižnice už spolupracujú viac rokov aj na projekte pod názvom Noc s Andersenom.
Porotcov najviac očaril preklad siedmačky z Hanušoviec nad Topľou Jany Krištanovej. Zo spisovnej slovenčiny do jazyka, ktorý používal P. O. Hviezdoslav preložila báseň Daniela Heviera. Kým známy spisovateľ jej dal názov 256. alternatíva konca ľudstva a napr. začal veršami: Boli to zvláštni ľudia/zabúdali mená a názvy/bola v tom chémia/alebo/bohvieaké svinstvá, tak nádejná adeptka preložila názov na 256. možnosť skonu ľudstva. Prvé riadky básne tlmočila nasledovne:
To mrcha ľud ver´ bol/čo mena - kto? čo? - zabudol. / To v lučbe príčina tá, / ba v svinstvách bohvieakých var´.
Spolu s Krištanovou boli laureátmi ešte piati žiaci z Humenného a jedna z Bardejova. Vybrali si preklady napr. zo staroslovienčiny do modernej slovenčiny, či zo spisovnej slovenčiny do nárečí alebo zo slovenčiny do jazyka nepočujúcich.
Po dobrej tohoročnej skúsenosti chcú organizátori rozšíriť záber súťaže na územie viacerých krajov Slovenska. Ozvali sa im už knihovníci z Oravy.

(jj)
 

Vyberte región